Algemene info over de WiNA Doop


Hallo daar!

Mijn naam is Wout Hermans en ik ben de huidige schachtentemmer van WiNA Gent. Op deze pagina willen we je graag wat meer informatie geven over onze doop. Ik zie dat je momenteel al schacht bent bij ons, dus misschien weet je alles al, maar lees gerust verder.

Een doop? Wat is dat nu eigenlijk?

Een doop kan ontelbaar veel invullingen hebben. Zo zal je merken dat een doop bij elke vereniging anders is. Bij WiNA blijven we geloven in het nut van een doop, omdat de studenten die meedoen aan de doop een behoorlijk groepsgevoel ontwikkelen. Ze leren elkaar op een memorabele manier kennen en krijgen op het einde van de rit samen hun lintje!

De doop is al een oude traditie, maar we hebben hem wel in een nieuw jasje gestoken. Zo is hij conform aan de normen in de hedendaagse samenleving en conform aan het steeds evoluerende doopdecreet. Het doel van de doop is een leuke tijd te beleven met vrienden buiten de aula’s. Je krijgt de kans om mensen te kennen buiten je beperkte vrienden groep en zelfs buiten je richting. Dit is zeer leuk om je sociale contacten uit te breiden en een groot platform te hebben om op te steunen.

Mocht je bijvoorbeeld veranderen van richting ben je nog steeds even welkom en heb je nog veel mogelijkheden om je vrienden op regelmatige basis te blijven zien.

Wat doen we dan allemaal op zo een doop?

Onze doop bestaat uit 3 delen.

We beginnen met een deel vol groepsopdrachten om direct die groepssfeer erin te brengen. Daarna is er een ‘vuil’ gedeelte. Hiervoor zul je kleren moeten dragen die vuil mogen worden. Direct na het vuile gedeelte krijg je voldoende tijd om te douchen en te eten, je zal dus niet te lang vuil zijn.

Het laatste gedeelte is een cantus, hier vindt de schachtenverkoop plaats en op het einde van de cantus is de doop voorbij en zal je je schachtenlint ontvangen. Vanaf dan ben je een trotse schacht van WiNA.

Wat na de doop?

Vanaf je je lint ontvangen hebt, ben je een schacht van WiNA. Het doopcomité en ik zullen schachtenactiviteiten voorzien waar jullie elkaar en ons nog beter kunnen leren kennen. We zijn ook steeds aanwezig op bijvoorbeeld clubavonden, zodat je altijd iemand hebt om mee te komen praten.

Heel belangrijk om te weten, bij WiNA ben je tot niks verplicht. Als je je wat meer wil focussen op je studies voor een tijd en dan een paar weken niet meer afkomt, is dat oké. We gaan je nooit dwingen om te komen, alleen aansporen om zo veel mogelijk te komen in balans met je schoolwerk.

Wat wel een ding is zijn schachtenopdrachten, dit zijn enkele leuke opdrachtjes die jullie individueel of in groep moeten doen.

Op het einde van het jaar heb je de kans om je te laten ontgroenen. Hierna mag je je lint wisselen van schouder en mag je jezelf een volwaardig WiNA lid noemen.


FAQ


Een doop is eigenlijk wel een leuke ervaring. Het is onze bedoeling om ervoor te zorgen dat je mensen leert kennen buiten de lessen. Want student zijn houdt meer in dan alleen achter de schoolbanken zitten. De doop is hiervoor het uitgelezen moment. Je beleeft samen als groep de doop, dit versterkt alvast het groepsgevoel. Nadien organiseren we nog activiteiten waar we jullie graag verwelkomen!



Neen, ondanks dat gebruik van alcohol wel (in kleine mate) wordt toegestaan door het FK hebben wij als WiNA besloten om geen alcohol te geven op een doop (dus ook op het cantus deel zal je geen alcohol drinken). Het moet tenslotte een leuke activiteit blijven en je kan perfect plezier hebben zonder alcohol. Je zal trouwens nooit verplicht worden tot het drinken van alcohol, op geen enkele activiteit georganiseerd door WiNA.



Voor de doop begint zullen we je nog eens informeren dat je kleren moet aandoen die vuil mogen worden. Om onze traditie toch een beetje in stand te houden zit er wel nog een gedeelte in waar je vuil zal worden. Maar, geen zorgen! Zodra dit deel voorbij is zal je de kans krijgen om te douchen (zelfs als je geen kot hebt). Zo moet je niet heel de avond zitten stinken (ook dat is voor ons niet aangenaam). Het vuilmaak gedeelte kan je vergelijken met wat je in jeugdbeweging tegenkomt.



Neen, een kot hebben is zeker geen verplichting. Mocht je geen kot hebben dan kan je steeds bij anderen blijven slapen. Dit kunnen vrienden zijn die je tegen dan al hebt, of bij leden van het DC. Hoe dan ook hoef je je hier niet druk om te maken. Stuur gerust een berichtje naar mij (de temmer) of naar iemand van het DC. Dan zorgen wij dat je een slaapplek krijgt.